Radošie eksperimenti turpinās.

Ziepju vārīšana ir patiesi interesants process, bet jāsaprot, ka gana smalks un precīzs pasākums. Protams manī jau sen dzimusi vēlme liet milzu ziepju klučus, tos dzesēt, žāvēt un griezt. Vēlāk maigi un uzmanīgi aplūkot katru gabaliņu, neskaitāmas reizes sīki izpētot to struktūru, konsistenci, katru mazāko īpatnību. Pirms ļauju sev šo vaļu, sevi tomēr disciplināri ierobežoju un turpinu pārbaudīt dzīvē visu to, par ko raksta grāmatās.
Šoreiz mani interesē pamatmasu atšķirība.

Fotogrāfijā redzamā dzeltenā masa ir sarkanās palmas eļļa, pietiekoši iespaidīgs tonis, lai nepretendētu uz padziļinātāku izpēti:).

Nav nekāds noslēpums, ka ziepju pamat bāzes ir parasti visai vienveidīgas. Ir senākas, jaunākas receptes, tiek izmantotas dažādas eļļas, neatņemamais sārms un tikai tad  katra individuālais ieguldījums, kuru var pielīdzināt pavārmākslai. Tūkstošiem pavārgrāmatu ir uzrakstītas, bet pat klasiskās receptes īstenojot dzīvē,  katrs pavārs pamanīsies pagatavot citādāk. Nosacījumi tam ir daudz un dažādi. Sākot ar katras personības enerģiju,  katra produkta izcelsmi, temperatūrām, kas procesos tiek sīki, bet tomēr variētas u.t.t., bet pastāv arī nejaušības. No tām neviens mēs neesam pasargāts. Tāpēc vārot mazākām porcijām, bet bagātāku recepšu klāstu, viegli pamanīt atšķirības, ko nelielas rūpniecības ietvaros var nosaukt vienkārši – standartprece vai neveiksme:)).

Secinājums: Pat sīkas izmaiņas, kuras grūti izprast, jo šķiet visu es darījis pareizi, mēdz radīt pārsteigumus. Tāpēc cenšos visu smalki pierakstīt, veidot tādu kā uzskaiti, kurā parādās arī ieraksti BRĀĶIS. Iespējams, ka esmu pārāk kritiska, bet patreiz atzīmēju tikai tās pamat bāzes, kas apmierina mani gan pēc cietības, gan pēc krāsas un pat pēc tā, kā ziepes iznāk ārā no formas, cik ilgi tās žūst u.t.t.

Šoreiz izmēģināju arī 100% olīveļļas ziepju recepti. Šīs ziepītes tiek lolotas un glaudītas jo īpaši. Patiešām ļoti tīkama masa, gluda un ļoti maigu toni. Vienīgā īpatnība – ilgais žūšanas process. Pagaidām priekš manis ir mīkla, kā šīs ziepes ir spējušas ierindoties starp vadošajām ziepēm, jo apskatot sastāva reakcijas formulu var konstatēt, ka putot šīs ziepes neputos, vai arī vāji zieposies, ka daudzi rādītāji ir visai skopi, vai pat ārpus pieņemamajām normām. Atradu kādā interneta sarunā piebildi, ka vīra iecienītās ziepes esot kļuvušas olīveļļas + kokosriekstu eļļas ziepes. Tā tas varētu patiešām būt, jo kokosriekstu eļļa pamatīgi uzlabos ziepju putainību, kā arī citus rādītājus, bet kā tad ar klasiku? Nu ko, tas būs vēl viens izaicinājums man:).

Tātad, esmu ziepju pamat  bāzes meklējumos, vēlos atlasīt labāko no labākajām bāzēm, lai pietuvotos radošajam procesam skaidri apzinoties, ka visas pārējās neveiksmes vai veiksmes jau būs kā  atklājēja, tāda kā viduslaiku alķīmiķa darbība:)).

Šovakar jau atkal rokas niez, lai kaut ko jaunu savārītu, bet vēl jau vecais jāspēj izanalizēt, jāveic piezīmes un jāizveido sistemātika. Mani pieraksti tikai pildās un paralēli prātā rosās simtiem citu ideju. Interesanti, cik lieli panākumi gaidāmi šādai aizrautībai?:))

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: